Turcja

TURCJA

Tureckie wybrzeże Morza Śródziemnego z każdym rokiem staje się coraz bardziej atrakcyjne dla żeglarzy. Powstają nowoczesne i duże mariny z cała infrastrukturą oraz otoczeniem handlowym. Gwarantowana pogoda, wspaniałe zabytki, ruiny antycznych miast, niesamowite cuda natury czy intrygujące warownie zachwycą każdego. Kuchnia turecka jest uważana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Potrawy są oparte na wykorzystaniu świeżego mięsa (najczęściej jagnięcego lub baraniego), ryb, owoców morza, warzyw, owoców i przypraw. Na rejs warto się wybrać w rejon Cesme-Bodrum-Fethiye-Antalya, zatoka Gokova.
Istnieje możliwość przepłynięcia na stronę greckką, ale to wiąże się z koniecznością odprawy granicznej, która jest dosyć czasochłonna.

WARUNKI ŻEGLOWANIA

Tureckie wybrzeża Morza Egejskiego i Śródziemnego posiadają klimat śródziemnomorski, z gorącymi, suchymi latami i łagodnymi, wilgotnymi zimami. Charakterystycznym wiatrem dla Turcji jest podobnie jak dla Grecji Meltemi. Wieje wzdłuż wybrzeża z zachodu. Meltemi zaczyna wiać w czerwcu, pełną siłę osiąga w lipcu i czerwcu (nawet do 8°B). W październiku właściwie zanika.
W lato temperatury oscylują w okolicy 30°C, w czerwcu i wrześniu są niewiele niższe, bo około 28°C. W maju i październiku temperatura wynosi około 25°C.
  

  • Dogodne porty rozpoczęcia: Bodrum, Izmir, Yalikavak, Marmaris, Gocek, Fethiye
  • Zalecany termin wyjazdu: maj – październik
  • Transport: samolot do Izmir lub Antalya
  • Przykładowa trasa: Bodrum, Gumusluk, Asin Liman, Kazikli, Bodrum

Promocyjne ceny rejsów, nowości w ofercie i atrakcyjne ceny!