SYCYLIA
Sycylia – nazywana przez starożytnych „Wyspą Słońca” (z największą w Europie liczbą godzin słonecznych), to największa wyspa na Morzu Śródziemnym i wraz z sąsiednimi wyspami (Liparyjskimi, Egadami, Pelagijskimi i Pantellerią) stanowi autonomiczną część Włoch. Wyjątkowe krajobrazy, intensywne zapachy i unikalne smaki kuchni sycylijskiej – to całe bogactwo oferuje nam Sycylia. Sycylijska kuchnia jest słynna na całym świecie: wyjątkowa oliwa z oliwek, soczyste czerwone pomarańcze, słodkie winogrona, pomidory Pachino Canicattí i kapary Pantelleria, panini con panelle, canolli, to tylko część tego, co oferuje. Na Sycylii, podobnie, jak w całych Włoszech, robi się najlepsze na świecie lody.
WARUNKI ŻEGLOWANIA
W ciągu roku występuje tu około 300 dni słonecznych. Opady i dni pochmurne koncentrują się głównie w zimie i na jesieni (październik–luty). Temperatury na Sycylii w okresie maj-listopad zwykle nie spadają poniżej 20°C a w okresie letnim przekraczając 30°C. W ciągu większości roku przeważa wiatr północno-wschodni.
- Dogodne porty rozpoczęcia: Palermo, Furnari, Marsala, St. Maria Maggione, Trapani
- Zalecany termin wyjazdu: maj – październik
- Transport: samolot na lotnisko Katania, Palermo, Trapani,
- Przykładowa trasa: Palermo, Santa Agata, Salina, Stromboli, Panarea, Vulcano, Filicudi, Palermo